Takknemlighets Journal

Takknemlighet gjør oss lykkeligere 🌸

Hva er du takknemlig for? 🙏🏽 Når vi bevisst fokuserer på takknemlighet, begynner vi å legge merke til de positive mennesker og hendelser i våre liv som vi kanskje ellers tar for gitt. Å legge merke til de gode tingene i livet vårt og sette pris på våre styrker med dypere takknemlighet, kan gi oss mer indre ro og lykke. En måte å bli litt gladere på er rett å slett å minne seg selv om grunnene til å være glad. 

Vi mennesker er veldig flinke til å fokusere på det negative 😅 Gjennom årtusener har vi scannet hverdagen vår for potensielle trusler og problemer som kan være faretruende, fundert på dem, ergret oss over dem, og heldigvis funnet løsninger på en god del av dem. Selv om denne overlevelsesstrategien har brakt oss langt, kan det intense fokuset på finne og løse problemer gjøre at vi fokusere på det negative, i mye større grad enn det positive. På fint kalles det "the negativity bias". Har du hørt om det?

Som mennesker pleier vi å:

 • Husk traumatiske opplevelser bedre enn positive. Husk fornærmelser bedre enn ros.
 • Reagere sterkere på negative stimuli.
 • Tenke på negative ting oftere enn positive.
 • Svare sterkere på negative hendelser enn på like positive. For eksempel kan du ha en fin dag på jobben når en kollega gir en kommentar som du synes er irriterende. Kanskje du merker at du tenker over ordene hans/hennes resten av arbeidsdagen? Når du kommer hjem fra jobb og noen spør deg hvordan dagen din var, svarer du at det var forferdelig - selv om det generelt sett var ganske bra til tross for den ene negative hendelsen. 

Denne skjevheten mot det negative fører til at vi tar mye mer hensyn til de dårlige tingene som skjer, noe som får dem til å virke mye viktigere enn de egentlig er.

Ved å bli bevisst på vår egen "negativity bias", så kan vi legge merke til våre egne tendenser til å bli dratt inn i det negative og ta et bevisst valg om å finne det positive i enhver situasjon og snu tankegangen mot det fine i livet. Da kan vi oppdage og legger merke til små og store daglige hendelser som gir oss lykke, som normalt sett blir oversett.

Vi kan aktivt trene hjernen vår til å legge merke til de positive tingene. Dette kan gjøre at vi opplever en mer balansert og positiv hverdagen. Ofte er det mange fine ting ila dagen vår som vi ofte overser 🥰

Fordelene med å bevisst skifte fokuset

Kanskje kan vi unne oss å være litt gladere? Da kan det å skrive en takknemlighetsdagbok være veldig nyttig. Slik gjør du det:

 1. Hver kveld, skriv ned tre ting som gikk bra denne dagen.
 2. Skriv deretter noen ord om hvorfor det gikk som det gikk.

Det å minne seg om positive hendelser vil rette oppmerksomheten mot positive ting og dermed aktivere positive følelser og tiltrekke seg flere positive tanker.

Når man i tillegg reflekterer over grunnene til at det gikk bra, så fordyper man seg i de positive hendelsene. Dette motvirker nedstemthet og depresjon. Depresjon kan ofte føre til at man tenker negativt og mørkt om både seg selv, andre mennesker og verden. Når man reflekterer over grunnene til at ting har gått bra vil man oppdage at kanskje man duger til ting likevel, andre kan være hjelpsomme og at verden kan være et sted man noen ganger kan være heldig. Det er jo trivelig å tenke på. Her er litt inspirasjon på enkle ting man kan være takknemlig for. Ofte er det fint å begynne med de små tingene først 🤍

 • Jeg nådde toget, selv om jeg forsov meg. Hvorfor? Fordi jeg var veldig rask og toget var heldigvis litt forsinket.
 • En søt hund logret med halen og kom bort til meg i dag. Hvorfor? Fordi det finnes søte og herlige skapninger på denne jord og akkurat i dag la denne søte skapningen merke til meg. Kanskje den syntes jeg var søt? Hehehe
 • Jeg fikk en invitasjon til en hyggelig hyttetur i helgen. Hvorfor? Fordi noen liker å være sammen med meg og vil meg vel.

Takknemlighetsdagbok er en øvelse hentet fra positiv psykologi, en moderne psykologisk bevegelse som ønsker å fremme lykke. Hvem som helst kan bruke det. Alt du trenger er å skrive ned 3 ting du er takknemlig for hver dag. 

Hva er du takknemlig for? 🌸

Grateful Heart: Gratitude Journal inviterer deg om å legge merke til de gode tingene i livet ditt og sette pris på dine styrker med dypere takknemlighet. Kos deg med inspirerende sitater og ro ned stress med morsomme mindfulness fargesider og mer: 

 • Lær enkle, kraftfulle teknikker for takknemlighet
 • Kjenn takknemlighet og verdsettelse av de små, enkle tingene
 • Kartlegg din personlige vekst med månedlige refleksjoner og målsetting
 • Gi slipp på bekymring og gi kreativiteten rom med blanke sider for skriving i fri flyt
 • Forbedre ditt indre velvære med tips om meditasjon, stressreduksjon, pusteteknikker og mer

Kjøp Grateful Heart: Gratitude Journal her.